Aktieanalyse er vigtigt før du investerer

Når du køber aktier er det vigtigt at vide hvad du investerer dine penge i. Aktieanalyse er vigtigt før du investerer.

Udover at være fornuftigt at lave en analyse af aktier, er det også sjovere at følge med i dine aktiers udvikling, når du har analyseret aktien på forhånd og det giver en succes oplevelse når du rammer plet.

Forskellige typer aktieanalyser

Vi kigger på 2 forskellige typer af aktieanalyser

  • Fundamental Analyse (FA) – Mest relevant på længere sigt
  • Teknisk Analyse (TA) – Mest relevant på kort sigt

Fundamental Analyse (FA)

Fundamental analyse er typisk det der bliver refereret til når man snakker om aktieanalyse eller virksomhedsanalyse. Langt de fleste investeringsstrategier er baseret på fundamental analyse.

Fundamental analyse tager blandt andet udgangspunkt i en virksomheds årsrapport. For eksempel indtjening, forretningsmodel og den finansielle situation.

Formålet med en fundamental analyse er at finde frem til virksomhedens reelle værdi og sammenligne den med markedsværdien. Hvis virksomhedens reelle værdi er højere end markedsværdien, er virksomheden god at investere i, da vi forventer at markedsværdien vil stige så den passer til virksomhedens reelle værdi.

Med fundamental analyse finder du blandt andet ud af

  • Er virksomheden i vækst
  • Skaber virksomheden profit og indtjening
  • Kan virksomheden overhale konkurrenterne på sigt
  • Kan virksomheden betale sin gæld
  • Virksomhedens forretningsmodel
  • Hvem er ledelsen og hvordan performer ledelsen

Teknisk Analyse (TA)

Når man benytter sig af teknisk analyse, er det grafer og statistikker man kigger på. Og så handler man ud fra om aktien er i en stigende eller faldende trend. Hvis der er flest sælgere, er der en stor sandsynlighed for at aktien fortsat vil falde i værdi, derfor sælger man. Hvis der er flest købere er der en stor sandsynlighed for at aktien fortsat vil stige og så køber man.

Det er naturligvis ikke helt så nemt at handle ud fra denne type aktieanalyse som det lyder. Men der dannes nogle mønstre i kursbevægelserne, trender og formationer, som man kan identificere og handle ud fra. Når man kan identificere en stigende trend, kan man finde nogle gode muligheder for at købe på det rigtige tidspunkt.

En af det helt store årsager til at markedet kan identificeres med mønstre, er at aktiemarkedet bliver påvirket af menneskelig adfærd. Vi mennesker viser følelserne helt ude på tøjet når vi handler aktier, og de følelser vi udviser bliver gemt som data og smidt direkte ind i en graf som kan aflæses til vores aktieanalyse. Det kan for eksempel være når vi sælger pga. frygt for tab, eller når vi ikke sælger pga. grådighed. Det er nogle klassiske eksempler hvor menneskets adfærd ikke ændrer sig, og derfor udformer sig til nogle mønstre i grafen som kan identificeres og bruges til at købe eller sælge på det rigtige tidspunkt.

Fordelen ved teknisk analyse er, at historien ofte gentager sig og derfor kan man købe og sælge hvis man kan identificere mønstre og trends af fald/stigning.

Ulempen ved teknisk analyse er at der ikke bliver taget højde for den enkelte virksomhed. Så der kan være mange ting i den fundamentale analyse der påvirker kursen i en anden retning end den tekniske analyse ville gøre.

Nu har du lært lidt om hvad aktieanalyse går ud på. Aktieanalyse er vigtigt før du investerer.

Læs også

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.