Alt om FIRE og økonomisk uafhængighed

I denne artikel kigger vi på alt om FIRE og økonomisk uafhængighed. FIRE er en livsstil der går ud på at bruge sine midler til at forlade arbejdsmarkedet hurtigst muligt.

FIRE står for (Financial Independent Retire Early)

FIRE er en livsstil, der går ud på at leve så billigt som muligt. Og investere en stor del af ens indkomst for at kunne gå tidligt på pension.

Hvis du elsker dit arbejde og ønsker at blive på arbejdsmarkedet til du er 70+ så er FIRE nok ikke noget for dig.

Drømmer du derimod om at forlade hamsterhjulet hurtigst muligt, så læs med her.

4% reglen

Som udgangspunkt er 4% reglen den helt store milepæl for FIRE-entusiaster. 4% reglen er et regnestykke der går ud på at gange sine årlige udgifter med 25. Det beløb der kommer ud af det regnestykke, er det beløb du skal have investeret for at kunne leve af din opsparing. Statistisk set stiger aktiemarkedet
gennemsnitligt med 7% om året.

De 4% er det beløb du skal kunne trække ud til dig selv hvert år, for at leve af dine investeringer.
bemærk dog at ingen har en spåkugle der kan forudsige om aktierne stiger eller falder. Derfor er det kun en tommelfingerregel med 4% reglen.

3 eksempler på 4% reglen

dit årlige forbrug: 100.000 – X25 = 2.500.000 investeret
dit årlige forbrug: 200.000 – X25 = 5.000.000 investeret
dit årlige forbrug: 300.000 – X25 = 7.500.000 investeret

Som du nok kan se, er der stor forskel på beløbene du skal have investeret. I forhold til hvad dit forbrug er. Derfor er det vigtigt at tilpasse din livsstil, til at leve så billigt som muligt. Hvis du vil opnå økonomisk uafhængighed, ved hjælp af FIRE modellen.

Forskellige Modeller Af FIRE

Fat FIRE
Fat FIRE er den dyre model, hvor målet er at at blive økonomisk uafhængig. Men stadig leve en luksuriøs/almindelig livsstil. Hvis du går efter Fat FIRE modellen, så er målet ikke at nedsætte dine udgifter. Men derimod at forhøje dine indkomster, så du fortsat kan leve luksuriøst med almindelige forbrugsvaner, og en høj indkomst. Da Fat FIRE er den dyreste model, er det naturligvis også den model der tager længst tid at opnå.

Lean FIRE
Lean FIRE er den mest kendte model, der går ud på at sænke dine udgifter og leve så minimalistisk som overhovedet muligt, så du kan investere størstedelen af dine penge, og hurtigst muligt opnå økonomisk frihed.

Barista FIRE
Barista FIRE er den billigste og hurtigste model at opnå. Barista FIRE går i alt sin enkelthed ud på at leve billigt, så du kan forlade dit 8-16 job, og skifte det ud med et deltidsarbejde. Så du slipper altså ikke helt ud af arbejdsmarkedet med denne model, men den giver trods alt stadig mere frihed end et fast 8-16 job.

fælles for alle modellerne er at det ultimative mål, er mere frihed og kontrol over dit eget liv.

Planlæg Din FIRE Rejse

Hvis du tænker at FIRE lyder som noget for dig, så er det bare med at komme i gang, jo før jo bedre. FIRE er ikke noget man opnår fra dag til dag, men jo før du kommer i gang med at investere, jo tættere kommer du på målet.

Start med at regne ud, hvor meget dine årlige udgifter er, og overvej om du kan minimere dit forbrug. Når du ikke mener at du kan skære dit forbrug mere ind til benet, så brug formlen (Dit årlige forbrug X25). Nu har du et beløb at sigte efter. Overvej om du også kan forhøje din indkomst, enten med en lønforhøjelse, et ekstra job eller andre indkomstkilder.

Fornuftig Investering

Uanset hvilken FIRE model du har valgt at gå efter, så er det ikke småpenge der skal investeres. Så sørg nu for, at klæde dig ordentligt på til aktiemarkedet. Vær sikker på at du forstår, hvad det er du investerer dine penge i, og at du investerer dem i noget du virkelig tror på.

Lad være med at smide alle pengene efter det første og bedste, du har hørt nogen snakke om. Sørg for at det er din helt egen beslutning at investere i lige præcis det, du vælger at investere i.

Når det er sagt, så vil jeg anbefale at investere i indeksfonde. En indeksfond er en samling af aktiver, f.eks. aktier eller obligationer. Gennem index investering, kan du nemt sprede din risiko, fordi du investerer en lille bid i alle de aktiver, der er i fonden.

Ulig hvis du vælger at investere alle pengene i enkeltaktier, så står og falder din formue, med enkelte virksomheder, hvilket i min optik er alt for risikabelt.

Det er naturligvis okay at have enkeltaktier i din portefølje, men største delen af din portefølje bør efter min mening, bestå af indeksfonde.

Det var alt om FIRE og økonomisk uafhængighed, ønsker du også at opnå økonomisk uafhængighed, så er det bare med at komme i gang. Få lagt en målrettet plan, og kom i gang med at spare op til din frihed.

Læs også

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.