Investering i aktier sikrer din fremtid

I denne artikel kigger vi på hvordan investering i aktier sikrer din fremtid.

Går du med en drøm i maven om at få dine penge til at arbejde for dig, så læs med her, i min guide til investering for begyndere.

Alt for mange har en forkert teori om at investering kun er for de rige. Det er ikke korrekt. Alle kan investere, hvis de ønsker det. Faktisk kan det slet ikke betale sig at lade være med at investere. Jeg kommer nærmere ind på hvorfor, længere nede i indlægget.

Hvad Er Investering

Investering kan gøres på mange måder, jeg nævner en del af dem her i indlægget. Uanset hvilken type investering du vælger at kaste dig ud i, så er formålet med investering altid den samme. Nemlig at få dine penge til at blive til flere penge, og dermed få værdien af din formue til at vokse sig større i fremtiden.

Fordele Ved At Investere

Hvis du vælger at lade være med at investere dine penge, og bare lader dem stå på en konto i banken. Risikerer du at det vil tage længere tid at spare op til det du gerne vil spare op til. Eller endda at dine penge falder i værdi. Det sker fordi at der er en meget lav rente på en almindelig opsparingskonto, ofte er
den endda 0. Når priserne så stiger, ligesom vi har oplevet de seneste par år, så falder dine penge i værdi.

Hvis du for eksempel sætter 10.000 kroner ind på en opsparingskonto og lader dem stå i 5 år. Så vil du naturligvis stadig have 10.000 kroner efter 5 år, problemet er bare at når priserne løbende stiger/inflation, så kan du med tiden købe færre varer for dine 10.000 end du kunne da du satte dem ind på din opsparingskonto.

At investere din opsparing kan derfor være et godt alternativ til at have dem stående på en konto. Ved at investere din opsparing øger du nemlig muligheden for at din opsparing bliver større over tid. Det er dog vigtigt at du forstår hvad du investerer i, der er nemlig stor forskel på risikoen, i forhold til hvad du investerer dine penge i, men lad dig ikke skræmme væk endnu. Investering er uden tvivl det mest fornuftige vi kan bruge vores penge på, hvis vi drømmer om en bedre økonomi.

Investerings Strategi

Før du investerer dine penge, er det ekstremt vigtigt at du har en strategi for din investering. At have en strategi er nemlig med til at man kan holde hovedet koldt når markedet falder. Så man stadig kan sove godt om natten. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at have en strategi og ikke mindst at holde sig til den.

Personligt investerer jeg udelukkende langsigtede investeringer. dvs. jeg investerer kun penge jeg ikke har brug for før langt ude i fremtiden (+15 år). En langsigtet investering betyder for mig, at jeg stadig kan sove godt om natten når markedet bløder rødt. Ligesom det har gjort de sidste år. Jeg finder ro i at jeg alligevel ikke skal bruge pengene nu, og jeg har tiltro til at markedet stiger igen (Det viser statistikkerne).

Ekstremt mange begyndere mangler en strategi, og går derfor i panik når markedet falder. Derfor sælger de deres investering med tab, i stedet for at vente på at markedet vender igen. Det sker fordi at man ikke har en plan for sin investering. Så det handler altså om at have is i maven, og holde sig til sin strategi.

Invester i indeksfonde

Det er en god ide at have indeksfonde som en stor del af din portefølje, da indeksfonde giver en god spredning, hvilket minimerer risikoen.

Læs mere om investering i indeksfonde her – Invester i indeksfonde med langsigtet strategi

S&P 500 Statistisk Stigning

Ingen kan forudsige hvordan fremtiden ser ud. Så når det kommer til forventet afkast på aktier, er det historiske markedsafkast nok det tætteste vi kommer på et bud på, hvordan fremtiden kan udforme sig.

Når vi snakker historisk markedsafkast er det typisk S&P 500 vi tager udgangspunkt i. Det gør vi fordi at S&P 500 består af ca. 40% af den samlede værdi af det globale aktiemarked. Derudover er S&P 500 også et af de markeder med den længste periode med historisk data.

Hvis vi kigger på hvordan S&P 500 har bevæget sig henover de sidste 100 år. Så har der været en gennemsnitlig årlig stigning på et sted imellem 9-10%. hvis vi trækker inflation fra det tal så er det en gennemsnitlig stigning på 7%. Det er naturligvis vigtigt at forstå at det ikke betyder, at markedet stiger 9-10% hvert år. Men at det er gennemsnittet vi kigger på. Så markedet kan altså sagtens falde 20% et år, og stige 40% året efter. Ingen ved det, men statistisk set kan vi se at markedet stiger i værdi på sigt. Derfor er det en god ide at investere langsigtet og have is i maven, når de røde tal falder ned over markedet.

Time in the market, beats timing the market

Visdommen bag dette udtryk er at det er håbløst at forsøge at regne ud hvornår det er det bedste tidspunkt at købe og sælge. Det er faktisk meget, MEGET få mennesker i verden der har haft succes med at forsøge at slå markedet på den måde. Den absolut største chance for succes på aktiemarkedet er ved at kontinuerligt købe aktier, og beholde dem så længe som muligt.

Forskellige Typer Af Investering

Jeg samler her en liste over forskellige muligheder for investering, som jeg selv finder interessante. Der findes rigtig mange flere måder at investere sine penge, så jeg holder mig til det jeg selv mener kan være fornuftigt at investere i. Jeg kommer til at uddybe dem alle sammen i fremtidige indlæg.

  • Passive fonde (Indeksfonde)
  • Aktier
  • Crowdlending
  • Ejendomme
  • ETF’er
  • Obligationer
  • Pensionsopsparing
  • Børneopsparing

Her er nogle forslag til hvad du kan overveje at investere i. Min egen strategi er som tidligere nævnt, langsigtet. Jeg har størstedelen af min portefølje i indeksfonde for at sprede risikoen mest muligt.

Investerings Udtryk For Begyndere

Aktie
En aktie er en lille bitte del af et selskab. Så når du køber en aktie, ejer du altså en lille del af et selskab og så er du aktionær

Børs
En børs er stedet hvor du handler aktier

Kurtage
Når du køber aktier, så betaler du ikke kun for aktierne, du betaler også et beløb til den bank du handler igennem. Det beløb hedder kurtage, og varierer meget alt efter hvor du køber dine aktier

Bull Market
Når vi snakker om bull market så er det i en tid hvor priser og kurser bevæger sig opad og det forventes at de vil stige yderligere.

bear market
Et bear market er det modsatte af bull market. Når priserne og kurserne falder og det forventes at falde endnu mere, snakker vi om et bear market

Depot og Portefølje
Et aktiedepot er en slags konto, hvor du opbevarer alle dine aktier og obligationer, og kan have overblikket over dine investeringer.

Risikospredning
Det er vigtigt at du ikke satser hele din formue på en enkelt aktie. Det er bedre at dele din formue op i flere forskellige investeringer for at mindske risikoen. Derfor har jeg størstedelen af min portefølje i indeksfonde, hvor der er god risikospredning.

Blue Chip Aktier
Det er et ord man bruger om aktier i virksomheder der er store, anerkendte og stabile.

Afkast
Beskriver hvor meget en investering er steget eller faldet i værdi.

Udbytte
En årlig udbetaling af virksomhedens overskud, som virksomheden kan vælge at udbetale til sine ejere og aktionærer

Opnå økonomisk frihed med dine investeringer

Investering i aktier sikrer din fremtid. Hvis du har besluttet dig for at investere, og du har en drøm om økonomisk frihed, så overvej om FIRE livsstilen er noget for dig. Læs hele indlægget om FIRE lige her –

Alt om FIRE og økonomisk uafhængighed

Den Lille Guide Til Investering

Ønsker du en detaljeret guide til hvordan du kommer i gang med investering så overvej at købe bogen: Den lille guide til investering

Køb bogen her: Den lille guide til investering

Når du har læst denne bog, kan du finde ud af at investere uden hjælp fra andre. I takt med at investering er blevet mere almindeligt, er flere af os gået i gang med at få vores opsparinger til at vokse.

I denne bog får du alle de redskaber, du har brug for til netop dét.  Du får i bogen en grundlæggende introduktion til investering og en udførlig guide til selv at komme i gang. Du får overblik og styr på begreberne og kan, efter læsning, føle dig helt tryg, når du går i gang med at investere.

Bogen gennemgår blandt andet aktier, obligationer, fonde, børsmæglere, gebyrer, skat, strategi og psykolog på aktiemarkedet. Den giver desuden en introduktion til pension, børneopsparing og bæredygtig investering.

Bogen slutter med en komplet tringuide til dig, der er ny investor.  Sproget er let forståeligt, uden for mange dikkedarer og unødigt svære fagtermer. Bogen er et brugervenligt opslagsværk, der kan anvendes på alle niveauer. 

Om forfatteren: Sarah Ophelia Møss er kommunikatør, sociolog og bestsellerforfatter. Hendes passion er via inkluderende kommunikation at udbrede kendskabet til nye områder, på en måde som alle kan forstå. I 2019 blev Sarah valgt af Berlingske som en af landets 100 mest indflydelsesrige kvinder og bliver ofte anvendt som ekspert i finansiel inklusion af de store danske medier.

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.