Minimalisme er godt for din økonomi

Minimalisme er godt for din økonomi. Minimalister er ekstremt gode til at undgå unødvendige køb og kun beholde ting i hjemmet som giver dem glæde. Derfor er minimalisme også ekstremt stress reducerende og kan kun anbefales til alle, der ønsker en sundere økonomi og mindre stress.

Vi lever i en tid, hvor vi får kastet den ene reklame efter den anden i ansigtet. Reklamer der er skabt til at øge vores forbrug. Reklamer der får dig til at tro, at du er nødt til at eje et bestemt produkt, for at få det bedre med dig selv, øge din selvtillid, og for at være med på moden. En minimalistisk livsstil kan hjælpe dig med at gøre op med den slags forbrugsvaner. Med øvelse, og det rigtige mindset kan du lære at have det bedre, med mindre forbrug. Hvilket er baggrunden for minimalisternes velkendte motto “Less is more”.

Hvad er minimalisme?

En minimalistisk livsstil går ud på, kun at leve med de ting man har brug for eller virkelig gør en glad. Alle de ting man ikke har brug for eller er glad for, skiller man sig af med. Det skaber mere plads i hjemmet, gør oprydning og rengøring nemmere og man har kun ting omkring sig, som skaber glæde.

For at holde forbrugsvaner under kontrol, bruger nogle minimalister tommelfingerreglen, at før man må købe noget nyt til hjemmet, skal man først skille sig af med noget af det gamle. På den måde sikrer man sig, at man ikke bare køber nyt hele tiden. Man har jo i forvejen kun ting i hjemmet som man er rigtig glad for.

Udover at gøre hjemmet mere overskueligt og hyggeligt, så giver livsstilen også mere frihed og overskud, da man bruger mindre tid på at rydde op hele tiden. Mere frihed er med til at reducere stress. Konstant rod i hjemmet kan derimod give modsatte effekt.

Og nej, du behøver ikke at smide alt ud for at leve en minimalistisk livsstil, du skal blot sortere og gemme alle de ting du er oprigtigt glad for, og skille dig af med resten.

Lev dit eget liv

Det er blevet normalt at succes og det gode liv bliver forbundet med store dyre biler og store dyre huse. Sandheden er dog, at det er en livsstil der ikke gør andet end at gældsætte de fleste, der jagter den form for succes.

Så spørg dig selv om det er det værd. Bliver du mere glad af at have alt det nyeste og dyreste
når det betyder at du må knokle hårdere og hårdere på jobbet, og blot sætter dig selv i mere og mere gæld.

Folk der lever efter en minimalistisk livsstil jagter typisk en anden form for succes, mere frihed og oplevelser. Frihed er det mest dyrebare vi kan købe for penge. Nogle tænker måske at de aldrig kommer til at tjene så mange penge, at de kan forlade arbejdsmarkedet før tid alligevel. Men i virkeligheden er det muligt for de fleste at forlade hamsterhjulet og leve et andet liv, hvor man selv er i kontrol over ens tid og frihed. Det handler slet ikke om hvor mange penge du kan tjene, det handler derimod om hvor mange penge du kan undlade at bruge. Dyre biler og dyre huse og materielle ejendele, kan skære en enorm del af forbrugsposten.

Jeg må hellere understrege at jeg ikke siger, at den ene livsstil er bedre end den anden.
Vi er alle forskellige, og har forskellige synspunkter og tilgang til tingene.

Derfor er det en god ide at gøre op med dig selv, hvad din plan for fremtiden indebærer, så du kan sætte kursen efter den plan og opnå dit mål hurtigst muligt.

Sundere økonomi

Hvis du beslutter dig for at give det en chance at leve en minimalistisk livsstil, så vil du hurtigt opdage en kæmpe forskel i din privatøkonomi.

Når du tømmer alle skuffer og skabe, vil jeg gerne æde min gamle hat på, at du finder rigtig, rigtig mange ting du ikke længere har brug for. Alt hvad der kan sælges bør sælges, resten kan doneres eller smides ud.

Du har måske også en masse streaming-tjenester du ikke længere bruger, som kan opsiges. Eller måske har du nogle abonnementer på mobil spil eller andet, du førhen har brugt men aldrig fået afmeldt.

Du bliver meget mere bevidst om dit forbrug, end du måske har været hidtil.

“Less Is More” oversat til dansk “Mindre er Mere” er et udtryk der virkelig sparker igennem, når det kommer til den økonomiske del af minimalisme.

Hvis du beslutter dig for at tage minimalisme til dig, så overvej om FIRE metoden kunne være noget for dig. Læs mere om FIRE metoden her – Alt om FIRE og økonomisk uafhængighed

Investering for begyndere

At tilføje en god investerings strategi til din minimalistiske livsstil, kan sikre dig den fremtid du drømmer om. Hvis du overvejer at investere så læs guiden om investering for begyndere.

Læs guiden her – Investering for begyndere

Læs også om nordnets månedsopsparing hvilket automatiserer dine investeringer, ned til 500 kroner i måneden.

9 Bedste Fordele ved Nordnet Månedsopsparing

Min Egen Erfaring

Jeg har først sat mig ind i minimalistisk livsstil her for nyligt. Det er nok omkring 2-3 måneder siden at jeg faldt over (The Minimalists: Less Is Now) på Netflix. Jeg blev inspireret nok til at prøve kræfter med livsstilen selv.

Som en familie bestående af mor, far og 2 småkravl på 2 og 4 år, har vi i en lang periode druknet os selv i tøj, legetøj, gadgets, nips osv. og skabt en masse oprydning til os selv. Hver aften når ungerne var lagt i seng, kunne vi bruge 1-2 timer på at rydde op efter dagens strabadser. Det er lang tid, og meget energi at bruge hver dag, på noget man faktisk kan undgå. Ved at rydde ud i alt det man ikke har behov for.

Et rum ad gangen

Jeg tog et rum ad gangen, hvor jeg tømte alle skuffer og skabe, ALT i hvert enkelt rum blev hevet frem i en stor bunke. Herefter kunne vi i fællesskab sortere en bunke med de ting vi er glade for og vil beholde, og en bunke med ting vi kunne sælge eller donere. Vi blev ekstremt overraskede over hvor mange ting
vi slet ikke havde behov for, som ikke blev brugt til andet end at blive kastet rundt, i det samme skab eller skuffe gang på gang.

Når man kun står tilbage med bunken af ting der skal beholdes, er det vigtigt at hver enkelt ting får sin helt egen plads i hjemmet, så det hele ikke bare bliver kastet tilbage i et tilfældigt skab. ALT i hjemmet har en plads. Det gør det ekstremt meget nemmere når der skal ryddes op.

Ungerne er også med

Selv vores ældste barn på 4 har fanget princippet i, at alt har en plads. Derfor er han blevet rigtig god til at hjælpe med oprydningen, også af hans eget legetøj. Hvilket har gjort det 100 gange nemmere at holde
hjemmet pænt hver dag. (Det tog ca 1 uge at lære sønnen på 4 at sortere legetøjet)

Når mor gik i gang med madlavningen, brugte jeg tiden på at lære ungerne hvordan man gør.
Så nu kan de selv rydde legetøjet op, før spisetid. (For det meste). Hvilket giver mor og far mere frihed i aftentimerne.

Det tog os omkring 1 måned at komme igennem hele huset. Selvom det måske lyder hårdt eller kedeligt at bruge 1 måned på at rydde op, så har det faktisk været ekstremt befriende. Man bliver bidt af det når først man kommer i gang. Derudover bliver man ramt af et selvtillids boost hver gang man har gennemført et rum.

Glemte sager

Man kommer også til at falde over en masse ting man havde glemt, der vækker en masse minder og følelser i en, så det kan være meget hyggeligt at komme i gang med.

Man kan som sagt skrabe en del penge sammen, hvis man vælger at sælge alle de ting man ikke har brug for længere. Vi fandt i øvrigt 500 kroner vi ikke anede at vi havde, gemt væk i en skuffe. Så det er da også værd at tage med.

Det korte af det lange

Det korte af det lange er, at jeg er blevet lidt bidt af den minimalistiske livsstil og jeg kommer til at tage den mere ind på livet. På baggrund af at vores hjem er blevet meget pænere og vores forbrug er blevet mindre. Da vi er blevet mere opmærksomme på at undgå at købe ting, som vi i virkeligheden ikke har brug for.

En kontinuerlig proces

En minimalistisk livsstil er en kontinuerlig proces, ikke et mål.

Anerkend, at du måske ikke bliver minimalist henover natten. Men at du kan starte nu og begynde at leve med mere bevidsthed omkring din tid, dine vaner, dit hjem og økonomi dag for dag.

Det kan være meget uoverskueligt når man først lige starter, med at rydde op i de første par skuffer. Husk på at minimalisme er en kontinuerlig proces, du har ikke travlt.

Hvis du bliver stresset over at det virker uoverskueligt så tag et lille skridt ad gangen. Et rum, et skab, eller bare en lille skuffe om dagen er nok. Hvis ikke du har overskud til mere.

En anden tilgang end at tage et rum ad gangen, kan være at dele det op i kategorier. Så man eksempelvis rydder ud i håndklæder den ene dag, og plastik bøtter en anden dag.

Den lille guide til minimalisme

Hvis du er blevet inspireret til at prøve kræfter med den minimalistiske livsstil, vil jeg anbefale at læse bogen: Den lille guide til minimalisme

Du kender måske alt til, at overflader i hjemmet roder, og tingene ikke har en fast plads, hvilket gør det svært at rydde op.

Det kan dræne overskuddet for enhver i hverdagen. I denne bog får du praktisk hjælp til at gennemgå dit hjem fra kælder til loft, og hvis du har mod på det, skille dig af med de ting, som ikke længere har værdi for dig.

I bogen kan du læse om de psykiske grunde til, at du holder fast i ting, længe efter at de har mistet deres praktiske og følelsesmæssige betydning for dig, og hvordan minimalisme kan hjælpe dig til nemmere at give slip på alt det, der er overflødigt. Minimalisme handler ikke om ting. Hverken om, hvor mange ting
du skiller dig af med, eller hvor mange ting du beholder. Minimalisme handler om, hvad der bliver plads til i dit liv, når ting ikke længere fylder ethvert tomrum eller tidsrum ud. Hvis du drømmer om mere tid og overskud i din hverdag, så er det her bogen, der kan hjælpe dig med at nå derhen.

Om forfatteren: Jane Ibsen Piper

er uddannet jurist og har de seneste 12 år arbejdet inden for den finansielle sektor. Jane har haft CVR-nummer i flere år ved siden af sit lønmodtagerjob.

Hun har skrevet flere bøger, ligesom hun driver blog, podcast og Facebook-fællesskabet ‘Minimalisme og købestop’ med 40.000 medlemmer.

Køb bogen igennem linket:
Den lille guide til minimalisme

Hvis ikke du tror mig når jeg siger at minimalisme er godt for din økonomi så prøv selv. Jeg fik mine forbrugsvaner fuldstændig under kontrol da jeg kastede mig ud i det.

Læs også

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.