Pensionsopsparing – gode tips og tricks

I dette indlæg får du gode tips og tricks til din pensionsopsparing, så du kan blive klar til at tage styringen over din fremtidige økonomi.

En solid pensionsopsparing kan være nøglen til en tryg og komfortabel alderdom. Men hvordan opbygger man egentlig en sådan opsparing, og hvilke gode råd og tips er værd at have i baghovedet?

Jeg har samlet de bedste strategier og tricks til dig i denne guide, så du kan få mest muligt ud af din pensionsopsparing.

Hvad er en pensionsopsparing?

En pensionsopsparing er en opsparing, der er beregnet til at dække økonomiske behov i forbindelse med pensionering. Pensionsopsparinger kan have forskellige former og indeholde både aktier, obligationer og andre finansielle instrumenter.

Det er vigtigt at have en god forståelse for de forskellige muligheder for pensionsopsparing, før man træffer valget om, hvordan man vil opbygge sin egen opsparing.

Der er to hovedtyper af pensionsopsparinger: livsvarige og uafhængige opsparinger.

Livsvarige opsparinger er dem, der giver dig mulighed for at få udbetalt en livslang pension, mens uafhængige opsparinger ikke har denne mulighed.

Begge typer af pensionsopsparinger har fordele og ulemper, og det er vigtigt at overveje disse grundigt, inden man træffer sit valg.

Livsvarige opsparinger:

  • Giver dig mulighed for at få udbetalt en livslang pension
  • Giver dig mulighed for at tilpasse din pensionsindbetaling, så du får mest mulig ud af dine penge
  • Kan være en god måde at sikre, at du har nok til din alderdom

Uafhængige opsparinger:

  • Giver dig fleksibilitet til selv at bestemme, hvor meget du vil indbetale og når
  • Giver dig mulighed for at investere midlerne i et bredt udvalg af investeringer
  • Du kan få større afkast end med livsvarige pensionsopsparinger

Hvorfor er det vigtigt at have en pensionsopsparing?

Der er mange grunde til, at det er vigtigt at have en pensionsopsparing. For det første øger en pensionsopsparing din økonomiske sikkerhed, både i dag og i fremtiden. En god pensionsordning giver dig mulighed for at leve et mere bekymringsfrit liv, fordi du ved, at du har en buffer, hvis der skulle opstå uforudsete udgifter.

For det andet kan en pensionsopsparing hjælpe dig med at undgå skattemæssige problemer. Hvis du ikke opsparer nok til pension, risikerer du at skulle betale en højere skatteprocent, når du går på pension. Dette kan have alvorlige konsekvenser for din økonomi i fremtiden.

Endelig er det vigtigt at have en pensionsopsparing, fordi du aldrig ved, hvad der vil ske i fremtiden. Ingen ved, om der vil komme yderligere reformer af den danske pension eller ej. Hvis der kommer reformer – og de fleste eksperter forudser, at det vil ske – kan et godt pensionsopsparingsgrundlag hjælpe dig med at undgå tab af indkomst.

Hvordan opbygger man en god pensionsopsparing?

Har du en pensionsordning gennem din arbejdsgiver, eller har du selv tegnet en privat pension? Uanset hvad, er det vigtigt at have styr på din pensionsopsparing.

For nogle kan det være svært at opspare til pension, fordi pengene skal ligge langt ude i fremtiden. Men hvis du begynder at spare tidligt, kan det betale sig rigtigt godt.

Her får du 5 gode råd til, hvordan du opbygger en solid pensionsopsparing:

  • Spar op løbende
    Jo mere du sparer op til pension, jo større bliver din opsparing – og jo bedre er det for dig, når du skal pensioneres. Derfor anbefaler jeg altid, at man sparer op løbende til sin pension.
  • Sæt et fast beløb af sidst på måneden
    En anden god idé er at sætte et fast beløb af sidst på måneden til sin pension. På den måde bliver der altid sat penge til side til din pensionsopsparing.
  • Overvej investeringer
    For mange kan investeringer være en god måde at øge sin pensionsopsparing på. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de risici, der er forbundet med investeringer. Du bør derfor altid undersøge markedet grundigt, inden du investerer.
  • Undgå for høje gebyrer
    Når du skal spare op til pension, er det vigtigt at kigge efter produkter med lave gebyrer. Jeg anbefaler derfor altid, at du holder øje med de gebyrer, som forskellige pensionsprodukter har, så du kan få mest mulig værdi ud af din opsparing.
  • Skab dig et overblik over dine pensionsordninger
    Hvis du har flere forskellige pensionsordninger, kan det være en god idé at skabe et overblik. Det gør det nemmere for dig at holde styr på din pensionsopsparingsstrategi og sikre, at du ikke har flere pensionsordninger end nødvendigt.

Investere i aktier og obligationer – hvad du skal overveje

Hvis du investerer din pensionsopsparing i aktier og obligationer, skal du overveje flere ting. For det første skal du overveje, hvor meget risiko du er villig til at tage. Jo højere risiko, jo højere afkast – men også større chance for tab. Du skal også overveje din investeringshorisont – det vil sige, hvor længe du ønsker at investere pengene. Jo længere horisont, jo mindre sandsynligt er det, at du oplever store kurstab.

Derudover skal du vælge en investeringsstrategi. Du kan enten vælge at investere i aktier eller obligationer – eller en kombination af begge dele. Hvis du investerer i aktier, skal du overveje, om du vil investere i blue chip-aktier eller small cap-aktier. Blue chip-aktier er aktier fra store og velkendte virksomheder, som typisk har en stabil vækst. Small cap-aktier er aktier fra mindre virksomheder med højere risiko – men også potentiale for højere afkast.

Hvis du vælger at investere i obligationer, skal du overveje, om du vil købe stats- eller corporate-obligationer. Stats-obligationer er mere sikre, da de er underlagt den offentlige regering, mens corporate-obligationer har en højere risiko – men også mulighed for et højere afkast.

Endelig skal du sikre dig, at du har nok kontanter til rådighed til at dække eventuelle uventede udgifter eller tab på investeringer. Dette kan spare dig for store problemer i fremtiden.

Læs også:

Pensionstjek: Er du klar til pension?

Du kan starte med at finde ud af, hvor meget du har opsparet til pension. Husk at de fleste pensionsordninger har en aldersgrænse på 65-70 år. Så selvom du måske føler, at der er lang tid endnu, så skal du altså starte med at tænke over din pension nu.

Derudover skal du også have styr på din privatøkonomi og have et budget. Dette giver dig nemlig et overblik over, hvor mange penge du har råd til at spare op til pensionen. Nogle gange kan det være en fordel at sætte penge til side, til en pensionsordning allerede fra din første lønseddel – især hvis din arbejdsgiver matcher dine indskud. Selvom det kun er et lille beløb, vil det hurtigt løbe op og give dig en bedre start på din pensionsopsparing.

En anden ting du skal have styr på er dine pensionstilbud. Der findes forskellige typer af pensionsordninger, som kommer med forskellige fordele og ulemper. Det er derfor en god idé, at undersøge de forskellige tilbud. For at se hvilken der passer bedst til din situation og dine behov.

Det sidste du bør overveje er, om du skal ansætte en finansiel rådgiver. En finansiel rådgiver kan hjælpe dig med at tage beslutninger omkring din privatøkonomi og pensionsopsparing, så du får mest muligt ud af dem.

Drømmer du om at gå tidligt på pension, så læs mit indlæg om FIRE modellen.

(Financial Independence, Retire Early)

Læs indlægget her: Alt om FIRE og økonomisk uafhængighed

Den lille guide til pension

Køb bogen her: Den lille guide til pension

Dit fremtidige jeg vil takke dig for at få styr på pensionsjunglen, inden det bliver for sent. Det er nemlig det, der giver dig muligheder, frihed og tryghed, den dag du forlader arbejdsmarkedet. 

I bogen lærer du om alle de vigtigste elementer ved din pensionsopsparing. Du finder ud af, hvordan du bedst sparer op samt hvor længe og hvor meget du bør spare op.

Du får også hjælp til at lægge en plan for din opsparing, der passer til lige præcis dig. Du bliver konkret klogere på lovgivning, pensionstyper og -former, forsikringer og de to andre opsparingsformer: opsparing i frie midler og i bolig. 

Denne bog viser dig, hvordan du får din pensionsopsparing til at blive en succes. Hvis du selv ønsker at varetage din pensionsopsparing, klæder bogen dig også på til dette, så du får mest muligt ud af dine penge. 

Om forfatteren: Pia Ottosen arbejder til dagligt som certificeret pensionsrådgiver i en af landets største pen­sionskasser. Pension er ikke blot hendes spidskompetence, men hendes store passion. Pia har skrevet bogen med ønsket om at give alle mulighed for at lære om pensionsopsparing på en enkel og simpel facon.

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.