Risikoprofil og tidshorisont når du investerer

At investere er altid forbundet med en risiko. Derfor er det vigtigt at du investerer, efter din egen risikoprofil og tidshorisont når du investerer.

Hvad er en risikoprofil

Din risikoprofil bestemmes ud fra din situation. Det som bestemmer din risiko er blandt andet din tidshorisont. Din risikoprofil og tidshorisont skal passe til hvor tryg du er ved din investering, så du kan sove godt om natten, selvom markedet bevæger sig op og ned. Man kan investere med lav, mellem og høj risiko. Så det er op til dig at finde ud af, hvad der er bedst til din situation.

Lav risikoprofil

Den lave risikoprofil er for dem der ikke har lyst til at tage nogen risiko i den nærmeste fremtid. Det kan være folk der nærmer sig pensions alderen og derfor ikke har en lang tidshorisont, før de skal bruge pengene. Med en lav risikoprofil og tidshorisont vil pengene typisk være investeret i obligationer, hvor der ikke sker alt for store udsving i værdien af investeringen.

Mellem risikoprofil

Den mellem risikoprofil, er for dig der godt kan sove godt om natten selvom der er udsving i dine investeringer. Du ser helst at dine investeringer stiger forholdsvis jævnt over tid. Her vil der typisk være investeret i indeksfonde med en god spredning. Der vil typisk ikke være obligationer i denne risikoprofil, i så fald et begrænset antal. Da det bliver lidt for kedeligt og stillestående i forhold til tidshorisonten.

Høj risikoprofil

Den høje risikoprofil, er for dig der tør at tage chancer. Her vil der typisk blive investeret i enkeltaktier, aktiebaserede ETF’er og investeringsforeninger. Investering i kryptovaluta hører også under kategorien høj risiko. Det er altså for folk der tør at tage store chancer, i håbet om flotte store afkast. Så det er altså ikke her man finder obligationer i porteføljen.

Hvilken risikoprofil skal du vælge

Du skal overveje hvor meget du har lyst til at risikere. Er du klar til at tabe hele din investering uden at miste din gode nattesøvn, så skal du måske overveje en høj risikoprofil. Husk dog, at det er langt de færreste der kan slå markedet, på den måde. Hvis ikke du kan sove om natten, ved tanken om at du kan miste dine penge. Er en mellem risikoprofil måske mere for dig, hvis din tidshorisont passer til det. Hvis du skal på pension lige om lidt, bør du måske investere mere sikkert, i obligationer eksempel vis.

Så hvilken risikoprofil der passer på dig, afhænger af din tidshorisont, og din personlighed. Har du is i maven og tør at satse lidt, eller skal du investere mere sikkert for at kunne sove om natten. Det ved kun du.

Er du stadig i tvivl om hvilken risikoprofil der passer bedst til dig, så prøv lidt forskelligt. Sæt dig ind i hvor stor risikoen er for dine investeringer, og mærk efter helt ned i maven hvordan du har det med det. Start i det små, så du ikke risikerer at miste en masse penge, imens du forsøger at finde din risikoprofil.

Hvorfor er det vigtigt med en risikoprofil

Det er vigtigt at have overvejet på forhånd, hvordan du vil reagerer hvis din investering pludselig bløder rødt. Det er vigtigt fordi at der ofte sker det, at folk begynder at sælge ud, når de går
i panik. Fordi at de ikke har haft en klar plan med deres investering til at starte med.

Hvis vi tager det store dyk under Corona krisen som eksempel. Der skete det, at utroligt mange mennesker gik i panik, fordi at de ikke havde overvejet hvad der skulle ske med deres investering
under sådan et dyk, derfor solgte de ud. Alle dem der solgte ud, led store tab. Imens var der belønning til alle dem der holdt hovedet koldt og beholdte deres investeringer, ganske enkelt ved at holde sig til deres investerings strategi, og holde fast.

Derfor er det vigtigt at kende sin egen risikoprofil, før man investerer, så man undgår at gå i panik.

Det var lidt om hvorfor risikoprofil og tidshorisont når du investerer, er super vigtigt.

Investering for begyndere

Er du ny til investering, så læs guiden til investering for begyndere med linket her.

https://www.pengetid.dk/2023/02/20/investering-for-begyndere/

Invester i indeksfonde

Det er en god ide at have indeksfonde som en stor del af din portefølje, da indeksfonde giver en god spredning, hvilket minimerer risikoen.

Læs mere om investering i indeksfonde her – Invester I Indeksfonde med langsigtet strategi

Den lille guide til investering

Ønsker du en detaljeret guide til hvordan du kommer i gang med investering så overvej at købe bogen: Den lille guide til investering

Køb bogen: Den lille guide til investering

Når du har læst denne bog, kan du finde ud af at investere uden hjælp fra andre. I takt med at investering er blevet mere almindeligt, er flere af os gået i gang med at få vores opsparinger til at vokse.

I denne bog får du alle de redskaber, du har brug for til netop dét.  Du får i bogen en grundlæggende introduktion til investering og en udførlig guide til selv at komme i gang. Du får overblik og styr på begreberne og kan, efter læsning, føle dig helt tryg, når du går i gang med at investere.

Bogen gennemgår blandt andet aktier, obligationer, fonde, børsmæglere, gebyrer, skat, strategi og psykolog på aktiemarkedet. Den giver desuden en introduktion til pension, børneopsparing og bæredygtig investering.

Bogen slutter med en komplet tringuide til dig, der er ny investor.  Sproget er let forståeligt, uden for mange dikkedarer og unødigt svære fagtermer. Bogen er et brugervenligt opslagsværk, der kan anvendes på alle niveauer.

GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODE TIL NETVÆRK

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE EN GRATIS BUDGETSKEMA SKABELON
+ ADGANGSKODEN TIL PRIVATØKONOMI NETVÆRKET!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.